Vissza

Kávé vagy tea? Ez itt a kérdés!

Az egyre hidegebb őszi reggeleken jól esik elkortyolni valami meleg italt, mielőtt elindítjuk a napunkat. És persze az sem hátrány, ha az ital tartalmaz valamennyi koffeint, ami elűzi az álmot a szemünkből. A kávé és a zöld tea egyaránt megfelelnek a fenti kritériumoknak, azonban mégsem mindegy melyiket fogyasztjuk, élettani hatásaik ugyanis nagyban eltérnek.

Miért jó a koffein?

Sokan úgy hiszik a koffein káros a szervezetre, és bizonyos mennyiség esetén igazuk is van. A koffein segít megelőzni az Alzheimer-kórt, azonban az ehhez szükséges koffein mennyiséget már egy csésze kávé fedezi, ami kb. 100 mg koffeint tartalmaz. Továbbá a koffein enyhébb emlékezési zavarok kialakulása ellen is kiváló lehet, de ehhez sem kell több litert meginnunk belőle.

Kávé vagy fekete tea?

Aki inkább fekete teát iszik a kávé helyett, az nagyjából ugyanazt a hatást érheti el, hiszen egy csésze fekete tea 50 mg koffeint tartalmaz. Ugyanakkor a teában lévő koffeint, habár ugyanarról az anyagról beszélünk, másképp hat, mint a kávénál. Ez annak köszönhető, hogy a teában alapvetően kevesebb a koffein, illetve a csersavakhoz köthető az anyag, emiatt szervezetünk nem képes teljes egészében felvenni. A teában lévő koffein hatása később jelentkezik szervezetünkben, azonban tovább tart mint a kávé esetében.

Melyiket válasszuk?

A kávéban található savak sokaknál gyomorégést okozhatnak, főleg, ha éhgyomorra isszuk. Vérnyomás emelő hatása is ismert, ezért a magas vérnyomásúaknak nem igazán ajánlott. A kávé továbbá bizonyos esetekben hatással lehet a gyógyszerek felszívódására is – ezt a betegtájékoztatókon szokás feltüntetni.

A kávénak kiváló alternatívája lehet a zöld tea. Ez az ital tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Nagy mértékben tartalmaz B-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint foszfort, cinket, kalciumot, káliumot, nikkel, szenet, magnéziumot és rézt. Segít a koleszterin szintentartásában, védi idegrendszerünket, vesénket, az epét és az érrendszerünket. Immunerősítő és baktériumölő hatása is közismert, ami bizonyos bakteriális fertőzések esetén nagy előny, különösen a nők esetében.

A zöld tea antioxidánsokban gazdag, így segít megkötni a szervezetben lévő szabad gyököket, erősítve ezzel immunrendszerünket. Fluoridtartalma a fogzománc épségében, fogaink erősségében játszik kiemelt szerepet. Nem utolsó sorban a zöld tea vízhatjó hatású, így fogyókúrák alatt rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Persze senkit sem szeretnénk lebeszélni a kávéról, hiszen mértékkel való fogyasztás esetén ez sem árthat meg igazán. Mégis, ha egy fokkal egészésgesebb alternatívát keresünk, próbáljuk ki a zöld teát.

Vissza