Vissza

Fájdalmas együttlét okai – 2. rész: gombás fertőzés

Az intim együttlét több okból is fájdalmas lehet a nők számára, egy tanulmány szerint a nők 50%-a érez valamilyen típusú fájdalmat a szexuális együttlét közben, vagy utána. Ez a szám roppant magas, főleg mivel a szúró, hasogató, lüktető fájdalom hátterében általában olyan egészségügyi probléma áll, ami könnyedén megszüntethető, illetve megelőzhető lenne.

A fájdalommal járó nemi életre külön orvosi szakszó is létezik, méghozzá a dyspareunia. Ennek hátterében állhatnak bizonyos lelki okok is, azonban érdemes konzultálni egy szakorvossal és megvizsgálni, hogy milyen fizikai elváltozás jelentheti a gondot. A fájdalomnak többféle kiváltó oka lehet, a cikksorozatunk első részében a hüvelyszárazsággal foglalkoztunk, ebben a részben pedig a gombás fertőzésekkel foglalkozunk részletesebben.

Mennyire gyakori?

A gombás eredetű hüvelyfertőzés sajnos nagyon gyakori megbetegedés: statisztikai adatok szerint a nők háromnegyede legalább egyxszer megtapasztalja életes során a hüvelygomba okozta kellemetlen tüneteket.

Mi okozhatja a gombás fertőzéseket?

Jelentős részét: a Candida albicans nevű gombafaj okozza. Ezért a gombás megbetegedéseket gyakran candidiázisnak nevezzük.

Mik a tünetei?

Hüvelyi folyás esetén sűrű, tapadó, szemcsés-túrós, sárgás vagy fehér folyás. A hüvely vegyhatása ilyenkor normális a folyásnak jellemző szaga nincs.

Égető, csípő, viszkető érzés a gombás fertőzés tipikus tünete az erősen viszkető érzés a szemérem testen, és a hüvelybemenetben, vörösödés intim tájékon, amit vakarással csak fokozunk. Szexuális együttlétkor fájdalom, valamint vizelési zavar: gyakori vizelési inger, vizelési panaszok, hólyaghurut társulhat

Kezelés

Gombás fertőzés esetén, gombaölő antibiotikum hüvelyi helyi alkalmazása vagy szájon át szedhető tabletta formájában. Kezdődő gombás fertőzés esetén, ma már vény nélkül kapható készítmények is jól alkalmazhatóak, „ilyenek a helyi tüneti kezelésként a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású hüvelyi fertőtlenítő készítmények, mint a Silver-Q.”

Aki már egyszer átesett valamilyen hüvelygombás megbetegedésen, nagy eséllyel újból megjelenhetnek nála a panaszok. Ugyanis a hüvelyflóra részét képező gombák nagy számban elszaporodnak és ilyenkor a hüvelyflóra egyensúlya felborul.

„Ezért a gombaellenes fertőtlenítő illetve gyógyszeres kezelést követően a hüvelyi flóra egyensúlyának visszaállításához kiegészítő kezeléseként hüvelyflóra helyreállító készítményre van szükség, ilyen a Vagilact-Q ”

A cikksorozat első része: kattints ide

Vissza