Vissza

Fájdalmas együttlét okai – 3. rész: bakteriális fertőzés

Az intim együttlét több okból is fájdalmas lehet a nők számára, egy tanulmány szerint a nők 50%-a érez valamilyen típusú fájdalmat a szexuális együttlét közben, vagy utána. Ez a szám roppant magas, főleg mivel a szúró, hasogató, lüktető fájdalom hátterében általában olyan egészségügyi probléma áll, ami könnyedén megszüntethető, illetve megelőzhető lenne.

A fájdalommal járó nemi életre külön orvosi szakszó is létezik, méghozzá a dyspareunia. Ennek hátterében állhatnak bizonyos lelki okok is, azonban érdemes konzultálni egy szakorvossal és megvizsgálni, hogy milyen fizikai elváltozás jelentheti a gondot. A fájdalomnak többféle kiváltó oka lehet, a cikksorozatunk első két részében a hüvelyszárazsággal és a gombás fertőzéssel foglalkoztunk, ebben a részben pedig a bakteriális fertőzésekkel foglalkozunk részletesebben.

Mennyire gyakori?

A hüvelyi fertőzések több mint fele bakteriális eredetű. A bakteriális hüvelyfertőzés különböző súlyosságú tüneteket okozhat. Mivel általában nem alakulnak ki a klasszikus hüvelygyulladás tünetei, ezért használatos a vaginitis helyett a vaginosis kifejezés e betegségre. A Bakteriális Vaginózis (BV) a leggyakoribb hüvelyi fertőzés a fogamzóképes korú nők között. Bizonyos baktériumok okozzák, a hüvely pH-egyensúlyát felborítva.

Mi okozhatja a BV fertőzéseket?

  • típusos baktériumok (pl. Gardenerella , “anaerobok”, N. gonorrhoeae stb.),
  • atípusos baktériumok (pl. Chlamydia)
  • kevert bakteriális fertőzés

A partner által hordozott, enterális baktériumok által okozott fertőzések jellegtelenek, a panasz állandó kényelmetlenség, tisztátalanság érzése, de a panaszok csak nehezen fogalmazhatók meg.

A betegek 25-50 százaléka tünetmentes és csak a felénél-kétharmadánál lépnek fel tünetek. A fertőzés típusától függően változatosak a tünetek. Ha a fertőzés gyulladással is társul, akkor a hüvelyfolyáson túlmenően változatos bőrtünetek és fájdalom is előfordulhat.

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, ezért a hüvelyi folyások első számú oka!

Mik a tünetei?

Hüvelyi folyás, ami általában bő mennyiségű, szürkésfehér színű és/vagy tejszerű, híg állagú (atípusos fertőzésnél jellemző). Jellegzetes halszaga van, ami közösülés utána illetve menstruáció idején intenzívebbé válik (gardinella és anaerob fertőzésnél jellemző).

A BV tipikus tünete az égető, csípő, viszkető érzés a hüvely belsejében és a hüvelybemenet, valamint a szeméremtest környékén

Kezelés

A betegség rendkívül kellemetlen jellege, a gyakori kiújulása, valamint a szövődmények kivédése érdekében mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Nem specifikus vaginózis esetén antibiotikum. Az anaerob baktériumokkal szemben hatékony antibiotikumokat alkalmazzák.

Kevert bakteriális fertőzés esetén fertőtlenítés. Célszerű a hüvely kifertőtlenítése minimálisan 10 napig, az erre alkalmas hüvelyi készítményekkel, így a Silver-Q-val, melyek fertőtlenítenek és csökkentik a gyulladást. Ezt követően fontos az elpusztult lactobacillus flóra helyreállítása, ami a Vagilact-Q készítménnyel lehetséges!

A hüvelyflóra helyreállítása történhet célzottan, a hüvelybe juttatott laktobacillus tartalmú hüvelyi készítményekkel. Az utóbbi évek kutatásai azonban ráirányították a figyelmet a szájon át bevihető laktobacillus készítményekre.

A kezelés teljes időtartama alatt csak óvszer alkalmazásával lehet elkerülni a “ping-pong effektust”.

A cikksorozat előző két része:

http://silverq.hu/orvosi-temak/fajdalmas-egyuttlet-okai-1-resz/

http://silverq.hu/orvosi-temak/fajdalmas-egyuttlet-okai-2-resz/

Vissza